понеделник, 20 април 2009 г.

Хранителен режим за бременни

Режимът на хранене на една жена трябва да се промени в момента, в който тя реши да става майка. Късно е да чакате двете чертички на теста и тогава да се сетите, че алкохолът, цигарите и пърженото са вредни.

Малко са тези съвременни жени, които могат да се похвалят с безупречен и балансирам режим на хранене. Това е сложна задача, която трябва да се превърне в начин на живот. Много жени изпадат в крайности, когато им предстои да стават майки. Някои започват да ядат на воля каквото им падне, а други, уплашени за фигурата си, премерват всяка хапка и застрашават здравето на бебето си в името на добрия външен вид.

7368_1.jpg

Има няколко задължителни правила, които не подлежат на обсъждане, а просто трябва да се спазват:

  • Ако сте пушачка, моментално спрете цигарите.7368_3.jpg Никотинът ограничава притока на кислород в кръвта, хранителните вещества не се усвояват пълноценно от плацентата и бебето не успява да се храни. В резултат опасностите, които дебнат са спонтанен аборт, недоносване, малоформации на плода, забавено развитие. Не проявявайте егоизъм и не се успокоявайте, че 2-3 цигари на ден са нищо. Напротив! Те са достатъчно, за да застрашат здравето на детето ви не само докато е в утробата или бебе, а когато порасне и носи белезите на своята болнавост.
  • Намалете алкохола до минимум! Само в редки случаи си позволявайте чаша бира, вино или шампанско. Токсините от алкохола също с лекота могат да преминат през плацентата и да увредят плода.
  • Не яжте вредна храна и прекалено големи количества. Бременността не е периодът, в който трябва да ядете каквото ви падне по всяко време. Напротив – трябва трябва да се храните по-балансирано и внимателно от всякога.


Как и с какво трябва да се храним, когато ни предстои да ставаме майки?


Докато сте бременна трябва преди всичко да се храните максимално балансирано и разнообразно. Яжте всякакви плодове и зеленчуци, най-добре подбрани според сезона, за да не са „богати“ на химикали; всеки ден консумирайте млечни, нискомаслени продукти, нетлъсто месо и риба, влакнисти и пълнозърнести храни.

Започнете да се храните по-често, но в умерени количества. Вместо 2-3 пъти на ден, разпределете храната си в дози от 4-5 пъти. По този начин ще улесните храносмилането и ще противодействайте на запека и киселините, които създават големи неудобства през деветте месеца, когато бебчето започне да натежава и да притиска някои от органите на мама.

Фолиевата киселина (витамин В9) е една от най-необходимите съставки през цялата бременност, но е особено важна през първите седмици на бременността. Благодарение на нея се намалява риска от вродени увреждания, аномалии на мозъка и гръбначния стълб. По принцип гинеколозите изписват фолиевата киселина под формата на таблетки още в началото на бременността.
7368_2.jpgПо естествен начин може да си набавите фолиевата киселина от леща, спанак, лапат, боб, грах, хляб, портокали. Необходимото количество е 1 милиграм дневно.

Калций. Костите, мускулите и зъбите имат огромна нужда от калций. Затова той е необходим както за бебето, така и за вас в обилни количества. Колкото повече напредва бременността и се развива плода, толкова по-голяма нужда от калций ще имате.
Калцият се съдържа в киселото и прясното мляко, броколите, рибата и всички млечни продукти. Около 1000 милиграма на ден е разумно количество.

Белтъци. Те са особено необходими за правилното развитие на бебето, плацентата и матката особено през последните 2 триместъра. Съдържат се във всички видове месо, яйцата, млякото, бобови растения.

Желязото е особено важно в организма на бъдещата майка. Недостиг на желязо може да настъпи както за майката, така и за детето. То спомага пренасянето на кислорода в кръвта. Възможно е гинекологът да ви изпише прием желязо.
По естествен начин желязото се съдържа в спанака, ядките, копривата, червеното месо.

Приемът на желязо е желателно да е съчетан с прием на витамин С, тъй като така се улеснява усвояването от организма. Витамин С може да си набавяте от цитрусовите плодове и зеленчуците.

Витамин А също е от ключово значение за плода, тъй като той спомага за развитието на очите и слуха. Съдържа се в морковите, доматите и всички плодове и зеленчуци в гамата на оранжево-червеното. Прекаляването с витамина обаче не е никак препоръчително.

Колкото повече се храните с подходящата храна, толкова по-спокойна ще сте за здравето на бебчето и ще се чувствате комфортно.

Храната е здраве. По време на бременността е здраве за двама, затова трябва да мислим какво ядем двойно повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар